Wintergatans marble-maskin
Foto: Samuel Westergren/Pressbild

Martin Molin: Jag vill inte veta vad det kostade

4:48 min

Dagens stora musikvideo-snackis är utan tvekan Wintergatans "Marble Machine". En stor maskin i trä som med hjälp av 2000 metallkulor och en vev skapar ett musikstycke som under dagen klickats igång hundratusentals gånger. Vi ringde Martin Molin som skapat maskinen.

Wintergatans senaste låt är skapat av en så kallad marble machine. En maskin byggd i trä med ungefär 2000 metallkulor som åker runt i maskinen man vevar igång. Det dras i några spakar och kulorna skapar ljud.

Maskinen tog Wintergatans Martin Molin 14 månader att bygga och videon där maskinen framför låten "Marble Machine" har just nu visats 200 000 gånger på Youtube.

Martin, hur kom det sig att du ens började bygga den här?

– Jag är kär i kugghjul och hittade en galen tysk som byggt ett datorprogram där man kan designa sina egna kugghjul i trä och skriva ut mallar.

– Samtidigt kom jag in i den här marble machine-subkulturen som är jättestor. Jag ville föra ihop subkulturen, kugghjul och musik - så är det!

Vad har varit det allra svåraste under själva uppbyggnaden?

– Jag byggde om allting 8-9 gånger. Så allting kan man säga, haha. Men det som var absolut svårast var att kulorna ska släppas en i taget. Du har en kul-kö på 100 kulor och så gäller det att få bara en kula att släppas väldigt precist. Sen ska kula nummer två laddas och släppas.

– Då kom jag upp med marble gate, som jag kallar det på engelska. Det tog sex månader.

Var det inte någon gång du tänkte "jag är sjuk i huvudet, nu ger jag upp"?

– Det är skygglappar på som gäller. Man blir lite blind när man går in i det här flowet.

– Jag började november 2014 och tänkte att jag skulle vara klar innan jul samma år. Sen blev det "en månad till! en månad till!" och så blev det 14 månad. Det gäller att aldrig titta upp och skaffa sig perspektiv utan bara stanna inne i sin lilla värld.

Den är ju rätt stor, högre än dig, går den att transportera?

– Den är för stor för att gå ut genom dörren. Ska jag ta den från lokalen där jag byggde den måste jag ha isär den. Vi vill spela live med den men vi får se. Jag ska bygga en mindre maskin som vi ska ha på livespelningar.

Hur mycket pengar har du lagt ner på det här?

– Det är faktiskt så att jag har en person som tagit reda på det. Och jag har bett den att inte berätta det för mig. Men den har sprungit iväg litegrann, det har den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista