Kendrick Lamar
Kendrick Lamar uppträder på Grammy Awards. Foto: Matt Sayles/AP/TT

"Ingen annan artist på den nivån har samma bredd idag som Kendrick Lamar"

5:00 min

I fredags dök ett helt nytt överraskningsalbum upp signerat Kendrick Lamar. På "untitled unmastered." hittar vi åtta tidigare osläppta låtar från Los Angeles-rapparen. Vår reporter Lautaro Cubilla har lyssnat.

Hur väntat var släppet?

– Inte så jätteväntat! Det har ryktats om ett nytt album från Kendrick, men inte solo utan tillsammans med hans kollega J. Cole. Enligt de ryktena skulle albumet ha kommit i slutet av februari. Vilket skulle ha passat ganska bra eftersom Kendrick var nominerad till elva olika Grammys och tog hem fem!

– Efter Kendricks grammyuppträdande gick basketstjärnan Lebron James ut på Twitter och skrev "Hallå, ni måste släppa de här låtarna ASAP!"

Kendricks manager svarade att "Fansen tjatar hål i huvudet på mig och nu du med! Ge mig några dagar"

– Om jag förstått det rätt består projektet av ett gäng demos som Kendrick spelade in under tiden som han jobbade på sitt förra album.

Kan man kalla det här för en riktig skiva?

– Både ja och nej. Det är uppenbart att det här är extramaterial från "To Pimp A Butterfly" men det är åtta extremt starka låtar som har en stark röd tråd genom albumet. Otroligt väl ihopsatt. Om det här "bara är ett mixtape eller en demo" så är det starkare än de allra flesta musikers album...

Hur låter den?

– Låtarna behandlar samma teman som Kendrick oftast rör vid. Alltså tro, kärlek, rasmotsättningar i USA, sina egna tvivel på sig själv och sin förmåga att förändra. Han har en förmåga att översätta sina tankar om världen runtomkring och bygga vackra låtar.

– Det kryllar av bibliska referenser på skivan vilket ändå visar på vilken nivå han lägger sina frågeställningar. Han behandlar de stora frågorna: hur vi behandlar varandra, varför vissa lider när de som förtrycker lever gott. Han får oss att ifrågasätta det sätt vi lever på utan att låta predikande eller präktig. Och han utger sig inte för att ha ett svar.

– Musikaliskt blandar han även här soul, funk, experimentell jazz och hiphop. Sen har faktiskt en del av plattans sjunde låt producerats av ingen mindre än Egypt Dean - Alicia Keys och producenten Swizz Beats femårige son!

Vilken position har Kendrick Lamar som artist idag?

– Ingen annan artist kan göra så svårtillgänglig och utmanande musik som Kendrick gör, och ändå ta upp så mycket plats. Han är av sina fans djupt älskad och jobbar samtidigt med stora popartister som Taylor Swift.

– Någon annan skulle inte kunna få ett sådant här projekt att hamna etta på Billboard vilket den här skivan förväntas göra.

– Förra året stod jag i publiken när Kendrick spelade på Roskilde. Bredvid mig hade jag en polares farsa på 50 plus och på andra sidan en metalkille med sliten skinnjacka, långt hår och nitar. Inte precis de man tror skulle gilla rap. Men båda stod och sjöng med i Kendricks låtar högre ån mig - jag tror ingen annan artist på den nivån har samma bredd idag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista