Frans och Lisa Ajax.
Frans och Lisa Ajax. Foto: Fredrik Sandberg/Janerik Henriksson/TT

Kvinnor och män i Melodifestivalen – så framställs de i nöjesmedia

4:59 min

Lisa Ajax och Frans Jeppsson-Wall är lika gamla och tävlar båda i Melodifestivalen med låtar om olycklig kärlek. Men när de intervjuas verkar Lisas privatliv vara mer intressant att gräva i.

Vad får Lisa Ajax och Frans Jeppsson-Wall för frågor när de intervjuas i media? Vår reporter Adam Hallberg har plöjt igenom artiklar och webbtv-inslag från de fyra största dagstidningarna - DN, SvD, Expressen och Aftonbladet - och funnit vissa skillnader.

Lisa Ajax får till exempel frågor om pojkvänner och huruvida hon varit kär eller inte, medan Frans inte får den typen av frågor en enda gång. Han får istället berätta hur han ska fira sin plats i finalen och om Zlatan hört av sig. 

Vad tycker då Lisa Ajax om att hon frågas ut om sitt privatliv?

– Det är väldigt intressant att jag får de frågorna medan killar som gör samma grej inte får det. För mig är det här en onödig fråga, jag är här för musiken, inte för att blotta mitt privatliv, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista