Savages på Kägelbanan
Savages på Kägelbanan. Foto: Tommy Ericsson/Sveriges Radio

Nio postpunk-band du inte får missa

Det senaste året har vi hört många bra post punk-släpp av band som Savages, Viet Cong och svenska Hurula. Därför tar vi tempen på genren just nu – vilka band är det som står längst fram i vågen?

1. Savages

Savages utmanar lyssnaren och ens idéer om feminitet/maskulinitet och kärlek. De har stora budskap för fans som läser deras manifest. Väldigt mycket KULTUR - lite mindre pop.

2. The Soft Moon

Detta amerikanska postpunkband började som producenten och singer-songwritern Luis Vasquez soloprojekt 2009. Sen dess har The Soft Moon släppt tre album med elektroniskt doftande postpunk och tydliga influenser från bl. a EBM och krautrock.

3. Bleached

Ett band som bildades 2011 av tre tjejer från LA. Jennifer i bandet har sagt att det var när hon upptäckte punk på gymnasiet som hon hittade meningen med livet. 

 

4. Bo Ningen

Ett acid-punk-noise-rock-band från Japan som är härligt flippade! Var förband åt Savages när de spelade på Kägelbanan tidigare denna månad.

5. Hemgraven

Svenska Hemgraven låter mycket som genren lät i Sverige på 80-talet och de beskriver själva sin musik som "postpunk på svenska. Gitarroljud och kalla synthmattor som lever ett liv mellan storstadens strikthet och landsbygdens uråldriga, esoteriska kaos."

6. She Past Away

Detta turkiska band spelar synthig postpunk som låter som en kärleksförklaring till 80-talet. Elektroniska Depeche Mode-harmonier kombineras med de tidstypiska mörka bagångarna och mycket reverb.

7. Then Comes Silence

Svenska Then Comes Silence bildades för fyra år sen och låter väldigt osvenskt. Deras musik är tydligt präglad av vågen av så kallade darkwaveband. De säger själva att de inspireras av spiritism och skräckfilm.

8. Algiers

Ett experimentellt band från USA som släppte ett riktigt bra debutalbum 2015. De har experimentlusta, blandar genrer och låter härligt souliga, speciellt sången.

9. Ceremony

På Ceremonys senaste skiva The L-Shaped man som kom i fjol har detagit ett stort kliv bort från sitt ursprungliga våldsamma hardcorepunksound. Ceremony i 2015 års tappning är istället postpunkigt med tydliga Joy Division-influenser, namnet Ceremony är ju dessutom titeln på en låt av just Joy Division.


Några av lyssnarnas bästa postpunk-band

  • The Fall
  • Joy Division
  • Killing Joke
  • Detatchments
  • Bay Laurel
  • The Exorcist
  • Haul
  • Liliput
  • The Cure
  • deux furieuses

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista