Andreas Tillianders gamla 303:a
1 av 2
Foto: Privat
Andreas Tilliander
2 av 2
Foto: Samir Yosufi/Sveriges Radio

Andreas Tilliander: 303:an gör melodier jag själv inte hade kommit på

"Den går inte att programmera som du tänkt"
2:25 min

Dansmusiknestorn Andreas Tilliander hyser en extrem kärlek till bassynten 303 - han äger inte bara en, utan sju (ja kanske till och med åtta) stycken!

Kärleken till sina syntar syns bland annat på det första TM404-albumet från 2013, där låtarna döptes efter de syntar som använts. De fick då namn i stil med "303/303/303/303/808".

Men vad är det då med just 303:an som är så bra?

– Det är omöjligt att misslyckas med den. Du kan inte programmera den som du har tänkt, du kan inte ha en basgång på huvudet, sätta dig vid din 303:a och förvänta sig att det ska låta som det låter i huvudet.

– Den gör melodier som jag själv inte hade kommit på om jag suttit vid en keyboard och spelat pekfingervalsen.

Den äldsta av syntarna har hängt med i snart 15 år - på alla Familjen-turnéer samt på spelningar som TM404 och Tilliander. Omkring 600-700 spelningar uppskattar Andreas att det blivit.

– Den är väldigt sliten! Men det är den jag tycker bäst om. Om jag någon gång bara vill titta på en 303:a, då är det den jag tar fram och tittar på som ett konstverk. Jag gillar att den har sina skavanker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".