Parham
Foto: Anna Rosenström/Sveriges Radio

Parham: Folk blev ledsna, vissa grät öppet

Parham om det nya albumet "Hemma här"
9:37 min

Parhams nya album "Hemma här" handlar mycket om att acceptera vem man är och var man kommer ifrån, och i låten "Sådan far sådan son" gör han upp med sin pappa på ett nästan brutalt ärligt sätt.

Men i början kände han sig osäker på om han vill släppa den.

– Den var ganska obehaglig att lyssna på i början. Den var svår att spela upp för folk. Folk blev ledsna, vissa grät öppet, andra lyssnade på den i sin ensamhet och grät.

Att Parham blev så ärlig och utelämnande i sina texter tackar han både kollegan Vic Vem och inspirationskällan Kendrick Lamar för. Lamars skiva "Good Kid, M.A.A.D City" fungerade till exempel som inspiration till hans första låt "Snäll kille".

– Jag har alltid känt att jag är en good dude, men jag har haft mycket negativitet runt omkring mig som fått mig att reagera på vissa sätt. Jag har haft bra förutsättningar, mina föräldrar är högutbildade och så. Det har alltid känts som en knivig situation.

Parham har inte velat reservera en plats som är till för folk i utanförskap eller som har det jobbigt, men han insåg sen att det är mer komplext än så. Han har en historia och har sett mycket skit. Allt är inte som det ser ut på ytan.

– Farsan jobbade sent, mamma låg deprimerad, ingen lagade mat och vi åt mackor till middag. Livet såg inte ut som på tv. Då blev man ännu mer ilsken över ens situation. Det är vad jag ville beskriva.

Tror du att du med din musik kan få andra att bli öppnare med sina känslor?

– Ja det tror jag definitivt. Och det vill jag. Om jag bjuder upp till att vara öppen kommer min granne eller vän också vilja vara mer öppen. Då får vi en djupare relation, kan dela mer grejer och har plötsligt större referensramar och mer grejer att prata om än bara "hur mår du? jag mår bra".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".