Twin Pigs gästar Musikguiden i P3
Canan Rosén och Erik Melin i Twin Pigs. Foto: Gustav Holmström/Sveriges Radio

Twin Pigs – punkbandet som inte är som Bob Dylan

12 min

Stockholmspunkbandet Twin Pigs bildades i en Facebooktråd och blev – utan några låtar alls – bokade av hardcorebandet Refused till en scen de kurerade på Umeå Open. Om två veckor kommer debutalbumet Chaos Baby.

Efter Erik Melins sista spelning med sitt gamla hardcoreband Inkvisitionen teamade han upp sig med en vän som, liksom han själv, skulle flytta till Stockholm. Där ville de starta ett nytt band. Men de saknade en bassist och tog då kontakt med Canan Rosén (tidigare med i Tiger Bell) på Facebook. Sedan gick allt snabbt – första träffen var i replokalen.

Vi bjöd in Canan (låtskrivare och gitarrist) och Erik (sångare) för att prata om DIY-inspelade videos och hur den kommande plattan kom till.

Er senaste singel "Sunset Fever", vad handlar den om?

Canan: Äckel, en dålig semesterresa och att man hellre vill bli uppäten inifrån av maskar så att man matar dem med mangos än att ha det som man har det.

Okej... hur kom idén till dig?

Canan: En dålig dag kanske, haha

Erik: Du hade precis varit utomlands i tre veckor och bara "you guys, jag har en ny låt här, vad tycker ni?"

Vad inspirerar dig Canan? Är det känslor, miljö eller händelser?

Canan: Allt det där. Inget särskilt, olika grejer i livet.

I videon för "Sunset Fever" är era munnar i fokus. Tänkte ni att det skulle vara äckligt?

Erik: Nej, det gick ganska fort att göra bara. Vi behövde ha en video och hade några dagar på oss, så då gjorde vi den bara i replokalen.

Kör ni bara DIY, är det er grej?

Erik: Ja, vi älskar DIY. Det är billigt, man får saker gjort och jag tror inte man hade varit någonstans utan DIY-scenen.

Canan: Det är det enda vi har råd med!

Om knappt två veckor kommer albumet Chaos Baby. Hur skulle ni beskriva plattan?

Erik: Det är en punkskiva liksom. Tolv låtar.

Canan: 22 minuter, lagom.

Erik: Man gillar att prata om hur korta punkskivor är. Det brukar säga ganska mycket. Vi skrev och spelade in den ganska fort.

Canan: Man ser ju en röd tråd i vår process. Allt ska gå fort. Så är det inte! Vi kan ta det lugnt och fika ibland också.

Textmässigt, vad finns det för teman?

Erik: Det finns en låt om serien Arkiv X, något om Stanley Kubrick.

Lite kusliga grejer...

Erik: Ja, det är i ropet! Blir aldrig gammalt

Hur var det att spela in den?

Canan: Det var jättekul. Vi hade känt varandra i några månader och så ska man gå in i en studio och vet att det kan bli hur som helst. Det blev bra och kändes som att alla lyfte varandra i stället för att säga "ta om, vilken usel tagning"

Erik: Ni spelade in allting live och jag väntade på min tur. Så jag satt och spelade dataspel och hade inte öra för vad som går fel eller bra.

Punk... Man vill göra motstånd och inte vara en del av etablissemanget – finns det ett sånt avståndstagande och självständighetstänk hos er?

Canan: Det är inte som att vi är som Dylan - "Musikguiden? Tänker inte svara"

Skulle ni ta emot det om ni fick Nobelpriset?

Erik: Jag skulle aldrig säga nej till åtta miljoner, det har jag inte råd med! De egengjorda pinsen är över då, då kan man be nån att trycka det åt en.

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".