Reine Fiske och Gustav Ejstes från Dungen
Reine Fiske och Gustav Ejstes från Dungen. Foto: Pontus Andersson/Sveriges Radio

Dungen kastar sig ner i improvisationens djup

Dungen om producenten Mattias Glavå och arbetet med nya skivan
1:26 min

Idag släpper Dungen sitt åttonde studioalbum. Musiken tar oss genom skogen, in i grottor och upp på en flygtur ovanför molnen.

2014 blev Dungen tillfrågade att tonsätta den gamla tyska stumfilmen ”Prins Achmeds äventyr” från 1926. Filmen regisserades av Lotte Reiniger och anses vara en av världens första animerade filmer. Filmen blandar sagor från ”Tusen och en natt” och är lika äventyrslysten som Dungens musik. Bandet framförde mer än 90 minuter musik till föreställningen, som nu producenten Mathias Glåvo lyckats banta ner till en skiva.

Vad som skiljer nya skivan, som fått namnet ”Häxan”, med Dungens tidigare verk är att musiken den här gången är helt instrumental. Dungens musik har alltid känts sprungen ur en improvisationstradition som bandet tidigare lyckats kombinera med mer traditionella låtstrukturer.

I låtar som ”Aladdin och lampan del 1” och ”Pari Banu vid sjön” försätter Dungen lyssnaren i ett nästintill meditativt tillstånd. Samtidigt finns det element av psykedeliskt kaos i låtar som ”Andarnas krig” och ”Wak Waks portar”. Bandet passar också på att visa upp en lite mörkare och mer sorgfylld sida i låtar som ”Jakten genom skogen” och den krautdoftande ”Achmed flyger”. Och det låter fantastiskt.

I och med ”Häxan” har Dungen valt att gå djupare ner i essensen av deras musik. Att släppa en helt instrumental skiva som känns levande rakt igenom kan vara ett högt berg att bestiga, men Dungen verkar helt orädda inför uppgiften. Istället lämnar de ifrån sig kompositioner som visar upp en vital orkester som bara låter bättre för varje år som går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".