Papa Emeritus III i Ghost
Papa Emeritus III när Ghost spelar på Annexet i Stockholm. Foto: Tommy Ericsson/Sveriges Radio
TIDSLINJE

Det här har hänt i turerna kring Ghost

Sveriges stora rockexport Ghost omges av stor mystik. Vilka döljer sig under maskerna? De senaste åren har bandet kantats av avhoppade och utbytta medlemmar – och nyss skickades en stämningsansökan in mot frontmannen. Här har vi sammanfattat de olika turerna.

2008

Ghost bildas i Linköping.

Oktober 2010

Ghost släpper debutalbumet Opus Eponymous, ett utropstecken på den svenska hårdrockshimlen. Bandet går snabbt från hajpat undergroundband till bandet som alla snackar om.

Vem gömmer sig under påvehatten? Vilka är de namnlösa gastarna? Under de följande åren kantas bandets karriär av rykten om att bandmedlemmar bytts ut. Fans spekulerar och analyserar gastarnas kroppsbyggnader och sätt att röra sig på scenen som spär på ryktena.

Debuten följs av en världsturné och Ghost når en internationell publik och grammisnomineras för debutalbumet.

April 2013

Ghost släpper andra albumet Infestissumam som året därpå belönas med en grammis för årets hårdrock/metal.

I samband med släppet spelar Ghost i sin hemstad Linköping och bandets frontfigur Papa Emeritus gör en ceremoniell överlämning av rollen som frontman till Papa Emeritus II – men fansen är övertygade om att det är samma person som är bakom masken igen. Det ryktas även om att Dave Grohl från Foo Fighters spelat i bandet under denna period.

Ghost tvingas byta namn till Ghost B.C. i USA av upphovsrättsliga skäl. Bandnamnet ändrades i förebyggande av syfte av skivbolaget för att undvika en stämningsansökan. Det tvistades om huruvida B.C. stod för ”before christ” eller ”because copyright”.

2014 lanserade Ghost sin egna öl "Ghost Grale" – och senare även en till ölsort och vin.

Augusti 2015

Ghost släpper det tredje albumet Meliora som belönas med Grammy Awards 2016. Under 2015 ändrar bandet tillbaka namnet från Ghost B.C. till Ghost igen.

Papa Emeritus III är den nya frontmannen – men fansen är mer övertygade än någonsin att samma person har gömt sig bakom masken i alla år.

Vinter 2016

Rykten börjar florera om att Ghosts frontfigur Papa Emeritus III sparkat samtliga nuvarande medlemmar i bandet efter att Ghost avslutade sin turné i nordamerika.

Sommaren 2016

Martin Persner i bandet Magna Carta Cartel lämnar Ghost för att i mars 2017 posta en video på Youtube. Där bekräftar han sin identitet som den namnlösa gasten ”Omega” som spelat gitarr i Ghost sedan bandet bildades. Han är den hittills enda medlemmen som bekräftat sin identitet officiellt.

Mars 2017

Zac Baird från metalbandet Korn ryktas vara en nyrekryterad Ghost-medlem.

April 2017

Bandet har under hela sin karriär sedan debuten för sju år sedan varit höljt i dunkel. Men det är inte bara vilka som döljer sig under maskerna som varit uppe för spekulation – nu har en stämningsansökan lämnats av bandets namnlösa gastar.

De namnlösa gastarna anklagar frontmannen Papa Emeritus den III för att ha skött bandets ekonomi helt utan de övriga medlemmarnas insyn.

Bandmedlemmarna anklagar frontmannen för uteblivna arvoden och kräver att sångaren redovisar intäkterna mellan 2011 och 2016 mot ett vite på 200 000 kronor.

En kontraktstvist ligger till grund för den stämningsansökan som lämnats in. På onsdagskvällen rapporterade SVT Kultur att Ghost turnerar med inhyrda musiker istället för originalmedlemmarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista