Spice
Spice Foto: Pressbild

Spice: Är texterna för råa kan du lyssna på gospel istället

11 min

Jamaikanska Spice är en av de klarast lysande stjärnorna på dancehallscenen just nu. Anna Rosenström träffade henne när hon var i Sverige för en pratstund om de explicita texterna och dancehallens intåg i topplistemusiken.

Spice slog igenom för de stora massorna 2008, när hon och Vybz Kartel släppte låten "Romping Shop", vars explicita text gjorde att den bannlystes på radiostationer i Jamaika. Men Spice har inte slutat göra snuskiga låtar för det. 

– Det är vad dancehall är, det är vår kultur. Det är inget som jag själv kommit på utan det kommer från dancehallens rötter. Det är en genre som är känd för sina explicita texter och är de för råa för dig så kan du lyssna på gospel istället. 

Men publiken verkar inte vara för pryda för Spices texter, hon menar tvärtom att de gjort hennes karriär gott.

– De explicita texterna har definitivt gett mig mer uppmärksamhet. Jag har andra typer av låtar som är mer "Baby I Love You", men du kan jämföra siffrorna själv och se att publiken föredrar de mer explicita låtarna. 

Din låt "So Mi Like It" har över 70 miljoner visningar på youtube just nu. När förstod du att det skulle bli en så stor hit?

– Jag visste att det skulle bli en hit redan när jag spelade in den. Jag kunde höra den autentiska dancehallen i beatet och basen och jag vet att folk älskar det. Men jag visste inte att det skulle bli en så STOR hit. Det förstod jag först när videon kommit upp i 10 miljoner visningar. När jag turnerar runtom i världen sjunger publiken den ord för ord, så man märker att de verkligen älskar låten.

Förra året var du med på låten "Nasty" med Kid Ink och Jeremih. Vad tycker du om att göra sådana crossover-samarbeten?

Det är alltid bra för dancehall som genre att samarbeta med stora internationella artister. Det är ett sätt att ta oss till den internationella publiken. 

Vad är din åsikt om att dancehallen smugit sig in i allt mer av den västerländska mainstreammusiken? 

Det kommer vara bra för mig, det är dit jag vill att genren ska ta sig. När jag hör Rihannas "Work" och vet att den vibben kommer från reggae och dancehall så känns det bra för mig för jag vill att dancehall ska bli mainstream. 

Ditt debutalbum "Spice It Up" kommer i sommar. Vad kan vi förvänta oss av det?

– Det kommer handla om sex, haha! Jag kommer inte sluta med de råa texterna, för jag vet att folk älskar mig för dem. Det kommer vara musik som man kan sätta på i bilen och bounca till eller bara ha kul på klubben med!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".