Adrijana i Musikguiden i P3
Adrijana gästar Musikguiden i P3. Foto: Gustav Holmström/Sveriges Radio

Adrijana: Man ska tro på sig själv mer än vad alla andra gör!

I vintras slog 19-åriga Adrijana igenom på den bredaste av fronter när hon ställde upp i Melodifestivalen med sin låt "Amare". Nu gästar hon oss i studion för att snacka om sin upplevelse av tävlingen och om sin nya debut-EP "Faser".

Du är uppvuxen i Rottne utanför Växjö, berätta, hur är det där?

Ganska litet! Det finns en skola, ett ICA, lite sådär. Men det är kul för man känner alla och det tycker jag är ganska trevligt.

Nu när du åker hem så är du superkändis eller?

– Där bryr dom sig inte lika mycket, dom är lite så, vem är du!? Haha.

Hur kom musiken till dig i den här lilla staden?

– Musiken har varit i mig hela tiden. I ettan i gymnasiet så bestämde jag mig för att jag ville börja spela in och göra nått av det. För jag bara skrev och skrev och så blev det inget av det.

Visste du att det du skrev skulle bli låtar?

– Jadå, jag har haft det i mig. Jag la melodier på piano och ville få ihop låtar, det var inte bara så att jag skrev texter. Så jag ville bara göra nått av det, man kommer ju ångra sig om man inte gör nått. Sen gick det fort!

Det hände något på Youtube som hette "Mammas Opel"

Aa precis.

Vad är det för nått?

Det hela började med att jag bara skrev en disslåt bara för att. Det var liksom inte riktat till någon. Sen så blev den ganska rolig så jag bestämde mig för att göra en video bara för att göra någonting liksom. Sen exploderade den lite och jag fick både bra och dålig respons.

Vilken var den dåliga responsen?

– Många va så här: "Ska du komma här och dissa killar som kör runt i sin mammas bil? Vem är du att döma dom?"

Hahaha

– Jag tyckte det var roligt och det blev början på hela min karriär, utan den kanske jag inte hade suttit här idag.

På vilket sätt då?

– Det var via den låten min manager Melika upptäckte mig. Hon hörde den och så började vi jobba ihop. Hon satte ihop med med lite olika producenter och tog mig till olika studior. Det gick bara uppåt, sen fick jag lite kontakt med skivbolag som ville lyssna.

En av producenterna som du jobbar med är Martin "Tinnitus" Tjärnberg" som tidigare jobbat med Silvana Imam.

Är han den enda producenten som du jobbar med?

– Nej, gud nej. Jag jobbar med jättemånga olika. Man utvecklas så mycket mer som artist om man kör med många olika och inte håller sig till en hiphop-producent, det kan bli så enformigt då.

Vad tycker du att han ger dig som producent?

– Han förstår mig, det är bara den! Jag behöver bara producenter som förstår mig. Om dom förstår mig och förstår hur jag jobbar så kommer vi bli bästa vänner. Då kan jag göra tre låtar per dag. Om det är någon som tvekar på mig eller vill göra nått helt annat så kan det bli lite segt. Men det får man ta, då lär man sig!

Är du bra på att lyssna på andra?

– Jag har blivit bättre. Tidigare var mitt huvud av sten! Jag ville ha det som jag ville och ingen kunde ändra på det! Jag har lärt mig att lyssna på andra och ta mycket kritik och det är det som har hjälp mig att utvecklas så mycket inom musiken.

Är det sant att du skickade in "Amare" till Melodifestivalen lite på skoj?

– När vi hade gjort låten så skämtade jag om att det typ var en mellolåt och att vi borde skicka in den. Skivbolaget ba: Varför inte? Skicka in den så för vi se ifall den kommer med. Sen ringde dom och berättade att jag kom med och jag ba: VA?! Det var en underbar känsla.

Vad handlar din nya singel "Det e lugnt" om?

– Den handlar om att man ger sin kärlek till någon och att personen i fråga inte vill ha dig men bara leker ball. Då säger jag: "Det är lugnt, jag behöver inte dig längre, jag ser igenom dig, it's over!".

Vad är läskigast, att släppa EP:n eller att ställa sig på Melloscenen?

– Det är Mellon! Det går inte ens att jämföra, jag gick från att spela inför 50-100 pers till 15.000! Det är nått jag drömt om sen jag va liten och så fick jag uppleva det!

Min fördom är att Mellon är något man gör när man börjar fasa ut sin karrär men du inleder där

– Absolut, man måste ju chocka folk. Det jag mest ville göra var att komma ut ur hiphop-facket som alla la mig i. Jag gör mer än bara hiphop, jag vill göra allt! Det är det Mellon gav mig, jag ville visa att jag gör så mycket mer.

Hur förberedde du dig för att stå på scen inför så mycket folk? Vad låg du och tänkte på nätterna innan?

– Jag försökte att inte tänka på nått. Jag hade alla mina vänner med mig, vi skojade och hittade på grejer hela tiden så att man inte hann tänka och va nervös. Det hjälpte mig mycket under Mellon.

Hur kändes det på scenen?

– Jag var jättekissnödig! Jag satt och drack vatten backstage för att jag var så nervös. Sen går jag ner och inser att jag måste kissa men dom ba: "Nej du ska upp på scen om en och en halv minut". Det enda jag hade i mitt huvud var toaletten! Det var lite synd men det var ändå kul. Det var sjukt att se min mamma och mina bröder där och att alla jublade.

Vad är det viktigaste du tagit med dig från Melon och in i karriären?

– Det jag alltid har sagt är att man ska tro på sig själv mer än vad alla andra gör. För om man verkligen tror på sig själv så går man all in! Man måste våga och vilja väldigt mycket!

Vad händer härnäst?

Ni är inte redo! Jag kommer släppa några av mina favoritlåtar. Dom kommer finnas på min andra EP som kommer senare i höst. Det kommer vara lite mer klubborienterade låtar, lite mer hiphop. Jag vill visa dom olika av mig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".