The Hanged Man.
The Hanged Man utanför Musikguidens studio. Foto: Adam Hallberg/Sveriges Radio

The Hanged Man: Jag låste in mig själv och gick inte ut på en vecka

15 min

Sedan första EP:n som kom 2014 har vi haft öronen spetsade mot The Hanged Man. Med ett debutalbum alldeles runt hörnet kom Rebecka Rolfart, som står bakom projektet, till studion för prata om skivan och en särskild känsla man kan ha i bröstkorgen.

Att bröstkorgen är igenväxt och att det finns något gömt i hjärtat är en känsla som Rebecka Rolfart försökt beskriva på sitt kommande album. Processen att få ut den känslan i musiken var både lätt och svår. Efter att ha suttit själv med gitarr och pedaler för att sedan repa med bandet kunde hon få ut ljudet utan svårigheter. Annat var det med texten.

– Det var fruktansvärt jobbigt. Vi spelade in skivan i Italien och då hade jag fortfarande inte skrivit klart texterna och jag hade rätt mycket annat att göra under tiden vi spelade in. Så till sist fick jag tvinga mig själv, så då gjorde jag det.

Efter att ha gjort sig av med sin smartphone och låst in sig själv i en vecka vände sig Rebecka till gamla dagböcker för att hitta inspiration.

– Jag har liksom inte vetat vad som finns på insidan. Tidigare så har texten bara strömmat ur mig, men nu var det flera års tystnad från insidan.

Den här gången tog det däremot stopp. Enligt henne själv så kan de ha handlat om nervositet och prestationsångest.

– Och det är lätt hänt. Men då är det bara att vässa hornen och springa igenom den där väggen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".