Kentkören
Foto: Pontus Andersson/Sveriges Radio

Kentkören del 1: Kents musik lever vidare – i körsång

4:10 min

Den har snart gått ett år sedan Kent stod på scen för sista gången. Men deras musikaliska arv lever vidare. Bland annat i körsång. Varje måndag samlas nästan hundra Kentfanatiker samlats i en lokal i Norrtull i Stockholm för att tillsammans sjunga sina favoritlåtar med Kent. Och den 17 december är det dags för slutkonsert.

Musikguiden i P3 har fått följa med under repetitionerna.

När Kentkören träffas för första gången i slutet av september är det en förväntansfull stämning i luften. Just luften är däremot aningen begränsad eftersom lokalen är alldeles för liten med tanke på hur många som samlats här idag. 

Intresset för Kentkören var större än Studiefrämjandet någonsin kunnat drömma om. När Ulf Sturesson - som är verksamhetsansvarig på Studiefrämjandet - annonserade ut att kören skulle starta så hade han inga större förväntning.

– Vi tänkte att det kanske skulle komma tio personer. Men så kom det över 90, säger han.

Många av dem som kommit hit idag är nybörjare när det kommer till körsång men det finns också de som sjungit förut.

– Det viktigaste är att körmedlemmarna känner att det är kul att vara här och att det är värt att komma hit, säger körledaren Elin Gusterman.

Under den första repetitionen sjunger kören Kentlåtarna "Tennsoldater" och "999". Alla får varsin pärm med texter till låtarna, men alla verkar kunna texterna redan utantill.

– Kent är mitt absoluta favoritband och jag tror den här kören kommer bli väldigt bra. Alla som är här idag har en stark relation till Kents musik och har säkert en egen tolkning hur låtarna ska sjungas. Men jag hoppas vi hittar ett gemensamt sätt att framföra dem, säger Anna Krylborn som är en av kördeltagarna.

Den 17 december har kören sin slutkonsert. Fram tills dess ska tolv Kentlåtar repeteras in. Körledaren Elin Gusterman ser fram emot konserten.

– Min dröm är att kören under de lugna och fina låtarna kommer stå runt hela salen och omfamna publiken med sin fina sång.

Musikguiden i P3s reporter Pontus Andersson har fått följa med under Kentkörens repetitioner. Lyssna på första delen i reportageserien här ovan.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista