Riksdagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hur står det till med den svenska musikpolitiken?

19 min

Man brukar tala om ”det svenska musikundret”. Men hur ser egentligen svensk musikpolitik ut? Hur jobbar riksdagspartierna för att det svenska musikundret ska fortsätta i framtiden?

Den 9 september 2018 är det val till Riksdagen i Sverige och oavsett om du ska rösta för första gången eller för femte gången så kanske du är lite osäker på hur du ska rösta. Musikguidens reporter Mattias Wallenius har träffat alla riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner och ställt samma fråga: 

Jag är musikälskare – varför ska jag rösta på dig?

– Om du vill arbeta och kunna försörja dig på ditt musikskapande försöker vi skapa så bra möjligheter som möjligt för att du ska kunna göra det. Se till att du snabbt får rådgivning och stöd. Att du får tillgång till lokaler där du både kan repa och senare möta din publik. Vi ska försöka hjälpa dig så att du kan försörja dig på din konst.

Olof Lavesson, kulturpolitisk talesperson Moderaterna

– Socialdemokraterna har ökat bidraget till musik- och kulturskolan rejält. Vi brukar prata om att bredden också skapar spetsen, alltså för att få fram de riktigt duktiga musikerna så behöver det finnas en bredd. Inte för att bara få fram de duktiga musikerna utan också att den inneboende kraft som finns i att själv ta del av musik som du sen du med dig i hela livet.

Gunilla S Carlsson, kulturpolitisk talesperson Socialdemokraterna

– Vi bryr oss om musiken och tar musikens roll på allvar genom att slå ett slag för musik- och kulturskolans roll. Vi är det oppositionsparti som har varit beredda att följa med på Regeringens strategi där vi måste bidra till att musikskola och möjligheten att lära sig ett instrument finns i hela landet.

Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson Sverigedemokraterna

– Vi visar i praktisk politik att vi brinner för den här frågorna. Nu när vi har kunnat påverka regeringen har vi sett till sänka avgifterna i kulturskolan. För att ge fler möjligheter att hålla på med musik. Men man behöver bli nya Zara Larsson för det utan man ska kunna pyssla på sin egen nivå.

Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson Vänsterpartiet

– Centerpartiet ser hela bredden av kultur och musik. Musiksmaken är delad och spridd. Då handlar det om att vi ser varenda individ och varenda individs valfrihet. Det är det vi vill skapa, möjligheten att lyssna på din musik live, digitalt eller hur du nu vill ta del av den, var du än bor i landet.

Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson Centerpartiet

– Det har aldrig förut funnits en statlig politik för den kommunala musikskolan, men nu finns det. Med Miljöpartiet i regering så får du tillgång till replokaler eftersom vi har starkt stöd till studieförbund. Vi har också varit med och byggt ut folkhögskolan med fler platser för den som vill fortsätta att utveckla sin musikalitet på en folkhögskola.

Niclas Malmberg, kulturpolitisk talesperson Miljöpartiet

– Vi är ett parti som lyfter musik och ser dess värde. Det är lätt att prata vackert om kultur, men egentligen handlar det om att skapa resurser för människor ute i landet ska kunna syssla med musik. I vår budget tar vi fram mer pengar än regeringen till lokala musiker.

Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson Kristdemokraterna

– Oavsett om du själv producerar musik eller lyssnar på musik så får du med vår politik tillgång till mer på fler platser – oavsett genrer. Du får möjligheten till att kanske uppleva wow-upplevelser som du inte är van vid. Med vår kulturpolitik får du förhoppningsvis uppleva möten inom musiklivet som du inte skulle få annars.

Bengt Eliasson, kulturpolitisk talesperson Liberalerna

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista