Klostermysterier och lesbisk turism

P1 den 20/9 2007 kl 13.20

I spåren efter Dan Browns försäljningssuccé med ”Da Vinci-koden” försöker nu Sveriges muséer haka på mysterietrenden. På Sancta Birgitta klostermuseum i Vadstena har besökarna under sommaren kunnat vara med i ett rollspel där de letar efter ledtrådar, skiffer och symboler i klostret. Ledtrådar som tillsammans skall lösa gåtan var den försvunne syster Sigrid har gömt sin nunnering. Michael Raborn, museitjänsteman vid Sancta Birgitta klostermuseum i Vadstena berättar i Vetenskapsradion Historia om mysterievandringen.

Dessutom följer vi med på en historisk guidning av det lesbiska Stockholm. Under Pridefestivalen lockade ”Pride by Sea” massor av personer som var nyfikna på stadens lesbiska historia och idéhistorikern och guiden Pia Laskar berättar om denna okända del av Stockholms historia.

Vi frågar oss också vad poliser kan lära av arkeologer när de nu skall försöka bli bättre på kriminalteknik. Kriminalteknikern Anders Nordin vid Karlstadspolisen berättar om ett spännande samarbete.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista