Vetenskapsradion Historia 2002-12-05

Nobelbankettens historia

Vad har man ätit under de första hundra nobelbanketterna? Ekonomhistorikern Ulrica Söderlind har studerat detta och Vetenskapsradion Historia träffar henne i Stadshusets nobelkök.
På den första nobelbanketten 1901 var bara drygt hundra gäster bjudna, alla män. I matsalen på Grand Hôtel i Stockholm spisade man där enligt tidens sed en franskinspirerad meny. Vetenskapsradion Historia fördjupar sig i en hundraårig kulinarisk tradition.

Sillfisket vid Falsterbohus Den sista delen i serien om skånska medeltidsborgar handlar om Falsterbohus - den stora stenborgen som på 1300-talet tog över bevakningen av sillfisket i sydvästra Skåne efter borgen i Skanör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".