Nobels hus i Baku

Besök i Nobels villa i Azerbajdjan

P1 torsdag 4 oktober kl 13.20, repris 6 oktober 19.03

1874 började familjen Nobel utvinna olja i staden Baku i Azerbajdjan. För hundra år sedan var företaget Rysslands största och hjälpte till att lägga grunden för Alfred Nobels förmögenhet. ”Naftaproduktions- sällskapet Bröderna Nobel” var tidigt ute när det gällde att transportera oljan via tankfartyg och till och med pipelines. Dessutom hade man Bakus mest liberala arbetsmijlöpolicy. Vetenskapsradion Historia besöker Villa Petrolea i Baku, navet i Nobels oljeimperium och berättar historien om oljepionjärernas tid i Azerbajdjan.

Dessutom uppmärksammar vi en aktuell avhandling om propaganda under stormaktstiden. Historikern Joachim Östlund vid Lunds universitet har studerat de så kallade böndagsplakaten, en sorts kungliga nyårstal som lästes upp i varenda sockenkyrka under hela stormaktstiden och ända fram till 1983. I plakaten avslöjas kungens försök att försöka få sitt folk på gott humör, hur han argumenterar för att få svenskarna att sluta upp kring gemensamma värderingar, och att de skall hålla ut i perioder av krig och svält. ”En genomgående retorik är att kungarna målar upp Sverige som lyckoriket på jorden”, berättar Joachim Östlund.

Programledare är Tobias Svanelid.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".