Vikingatida mode

P1 den 18 oktober 2007

En statustokig hippie, med guld- och silvertrådar i mössan – ja så kan det vikingatida modeidealet beskrivas för oss moderna människor. Annika Larsson, textilarkeolog vid Uppsala universitet har undersökt tygfragment ifrån vikingastaden Birka och målar med hjälp av dessa upp bilden av hur den vikingatida klädedräkten såg ut. Hennes forskning visar också att vikingatidens mode svängde kraftigt kring år 1000. Då försvann det ryska inflytandet på Mälardalens kläder, till förmån för det västeuropeiska och gamla hantverkstraditioner byttes mot nya.
- Genom att studera klädedräktens förändring under den här perioden så kan vi komma närmre svaret på frågan om hur det gick till när Sverige kristnades, säger Annika Larsson.

Vi uppmärksammar också Kalla kriget i veckans program, dels genom en intervju med Gunnar Åselius, författare till det nya standardverket om Kalla kriget. Dessutom testar vi det aktuella sverigeproducerade datorspelet World in Conflict, där amerikanska styrkor strider mot sovjetiska i en alternativ historieskrivning år 1989.
- Märkligt nog verkar datorspelande amerikaner tycka att det är jättekul att spela ett scenario som går ut på att USA invaderas av sovjetiska trupper, berättar Martin Walfisz, vd på Massive Entertainment.

Programledare är Tobias Svanelid.