Resan till Nordpolen

P1 den 25 oktober 13.20, repris 27 oktober 19.03

För 125 år sedan genomförde den svenske ingenjören och polarforskaren Samuel August Andrée sin första resa till polartrakterna, då som medlem i det första internationella polarårets svenska forskningsexpedition på Svalbard.

Vintern 1882-83 samlade Andrée på sig erfarenheter som sedan skulle föra honom till den ödesdigra ballongresan mot Nordpolen femton år senare. Nu öppnar en utställning om Andrées första expedition och Håkan Jorikson på Andréemuséet i Gränna berättar om det första internationella polaråret.

I år startar nämligen det tredje internationella polaråret och Vetenskapsradion Historia sätter dagens polarforskning i historisk belysning. Vad betyder det att Ryssland satt sin flagga på Nordpolen, och vilka paralleller finns till 1800-talets kapplöpning till polerna? Hur påverkar det jordens handelsvägar att Nordvästpassagen blir isfri och hur gäckande var denna passage för äldre tiders upptäcktsresande? Professor Sverker Sörlin, ordförande för den svenska kommittén för Internationella Polaråret och Annagreta Dyring, vetenskapsjournalist och författare till en aktuell bok om polarforskningens historia debatterar i studion.

Programledare är Tobias Svanelid.