Cate Blanchett i huvudrollen som Elizabeth, i Shekhar Kapurs Elizabeth: The Golden Age. ©Universal studios

Guatemalas kamp för sanning

P1 den 1 november 13.20, repris 3 november 19.03

För två år sedan upptäcktes av en slump ett gigantiskt och topphemligt polisarkiv i Guatemala. Arkivet visade sig innehålla detaljerade uppgifter över polisens arbete i Guatemala under de 35 år då inbördeskriget härjade landet – ett krig där polisen misstänks bära ansvaret för många av de tiotusentals försvinnanden och avrättningar som då ägde rum. På söndag är det val i Guatemala, ett val som kan sätta stopp för det arbete som nu pågår att digitalisera det tidigare hemliga arkivet. Vetenskapsradion Historia besöker arkivet och berättar om dess blodiga historia.

Dessutom ser vi bioaktuella filmen Elizabeth – The Golden Age tillsammans med Thomas Roth, forskningschef vid Armémuséet i Stockholm och inleder en serie om antikens vidskepligheter. I denna, den första delen i serien handlar det om romerska varulvar – en företeelse som ansågs kunna botas med åderlåtning, berättar Dominic Ingemark, antikvetare vid Lunds universitet.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".