Vetenskapsradion Historia 2003-01-30

Förintelsens dag

I veckan högtidlighölls minnet av Förintelsen under den nyligen inrättade Förintelsens dag. Runt om i landet och även på andra ställen i världen hölls minnesstudner. Vetenskapsradion Historia besökte högtidsstunden på Östra Reals gymnasium i Stockholm och talar också med professor Henry R Huttenbach vid City College i New York som ser en fara med att fokusera på förintelsen av judar.
Henry R Huttenbach vid City College i New York är själv jude, men kritiserar tendensen att fokusera enbart på förintelsen av judar under Förintelsens dag. Det var fler än judar som förintades, menar han och ett fokus på den judiska tragedin riskerar att leda till en ny antisemitism. Han är också kritisk mot att över huvud taget inrätta en förintelsedag, eftersom denna form av högtidlighållande riskerar att få motsatt effekt. Högtidsdagar tenderar att förblekna minnet av det som det är tänkta att hedra. Istället uppmuntrar han till en fördjupad diskussion om folkmord, såväl under Andra världskriget som tidigare och senare i historien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".