Vetenskapsradion Historia 2003-02-27

Upproret i Kautokeino

För 150 år sedan gjorde en grupp norska samer uppror mot sina herrar i byn Kautokeino. Upproret är den enda blodiga revolten i samernas historia, och är en händelse som fascinerat ett stort antal författare och diktare. Vetenskapsradion Historia studerar vad som låg bakom upproret och vad det fått för konsekvenser
1852 gjorde ett litet antal samer uppror mot sina norska herrar. Ett antal personer dödades eller skadades under incidenten och samerna bakom upproret straffades hårt. Den holländske socialantropologen Nellejet Zorgdrager har studerat vilka faktorer som låg bakom revolten, hur det samiska samhället påverkades av den och hur samer idag ser på händelsen.

Gymnastiksalen i Örebro I gymnastiksalen på Karolinska skolan i Örebro har man utövat klassisk Ling-gymnastik i bortåt hundra år. Gymnastikens historia i Sverige berättas utifrån de spår som fortfarande finns kvar av Ling-gymnastiken på Karolinska skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".