I vattnen utanför spanska Cadiz gömmer sig många arkeologiska fynd. Men statsanställda marinarkeologer har små resurser att arbeta med. Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix.

När vi tillbad Ull

Vetenskapsradion Historia i P1 den 25 juni 01.15, repris 29 juni 19.35
Repris från 13 december 2007

Vid Lilla Ullevi i dagens Upplands-Bro utanför Stockholm har arkeologer hittat resterna av en vikingatida helgedom. Fynden av järnamuletter, en sköldbuckla och rester från kultplatsens trästatyer ger en unik bild av hur den mystiske guden Ull tillbads i denna del av Sverige för mer än 1 000 år sedan.

- Han är en mystisk gud, som vi tidigare inte vetat så mycket om, säger Mathias Bäck, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet som ansvarar för den nyss avslutade utgrävningen. Sannolikt har man vandrat i procession till platsen, menar han, och här offrat djur som man sedan ätit i rituella måltider. Dessutom har järnamuletterna sannolikt använts för att markera allianser mellan människor i vikingatidens Uppland.

Vetenskapsradion Historia hoppar också i havet utanför Cadiz för att ta reda på vad spanska marinarkeologer letar efter där. De spanska vattnen är rena eldoradot för marinarkeologer. Tusentals vrak ligger längs med kusterna -feniciska och romerska skepp, men framför allt spanska gallioner lastade med guld från Sydamerika. Men den spanska staten tar inte tillvara på landets rika kulturarv. Medan vrakplundrare är utrustade med djuphavsrobotar och stora expeditionsfartyg kämpar de statsanställda marinarkeologerna med minimala resurser.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista