Veckans Vetenskapsradion Historia handlar om vikingar. Vi provsmakar vikingabröd och berättar om de mystiska völvorna. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Så smakade Birkas bröd

Vetenskapsradion Historia i P1 den 2 juli 01.15, repris 6 juli 19.35
Repris från 31 januari 2008

För nära 2000 år sedan satte svenskarna för första gången tänderna i en brödbit. Vetenskapsradion Historia provsmakar samma sorts bröd, bakat av arkeologen Liselotte Bergström, aktuell med sin avhandling om järnålderns brödkultur.

Havre, vatten och honung kan ha varit de äldsta ingredienserna och man bakade utan jäst. Resultatet blev ofta små, hårda bullar, som åts av en privilegierad överklass.

- Kanske hade järnålderns svenskar lärt sig konsten att baka bröd av romerska soldater, menar Liselotte Bergström.

Från 200-talet och fram till Birkas storhetstid på 800-talet hade bröden ofta en rituell funktion. Bröden bröts och åts för att markera grupptillhörighet, ofta inom vikingarnas krigarklass, och Oden var särskilt förknippad med brödet, berättar Liselotte Bergström.

Vi inleder också en serie om vikingar. Arkeologen och författaren Kristina Svensson berättar i den första delen om völvorna och den mystiske Torborg på Grönland som kunde spå in i framtiden.

- Völvorna var alltid kvinnor och hade en viktig position i det vikingatida samhället, inte minst eftersom de ansågs kunna avgöra utgången av erövringståg och fältslag, berättar Kristina Svensson.

I programmet hör vi också om planerna på att kulturminnesmärka Sveriges äldsta existerande skateboardbana – Automobilens Snakerun i Falköping.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".