Peter Johnsson har bland annat gjort svärden till Arnfilmen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Vetenskapsradion Historia möter Sveriges ende svärdssmed

Vetenskapsradion Historia i P1 den 9 juli 01.15, repris 13 juli 19.35
Repris från 6 mars 2008

Peter Johnsson är Sveriges ende professionelle svärdssmed. Sedan tio år tillbaka livnär han sig på att återskapa medeltida och antika svärd i sin smedja i Forkarby utanför Uppsala. Han är bland annat mannen bakom svärden i Arnfilmen, men har också gjort svärd till museer runt om i landet.

- Svärdet är en av våra allra viktigaste arketyper och oavsett hur moderna vi är så bär alla människor omkring på den här arketypen, menar Peter Johnsson.

Vetenskapsradion Historia besöker hans smedja för att ta reda på hur det går till att smida ett medeltida svärd – från det mödosamma arbetet att mäta upp historiska original, till arbetet vid ässjan, lufthammaren och städet. Vi frågar oss också vilka som är intresserade av att köpa historiska svärd idag och om medeltida svärd egentligen är särkskilt skarpa.

Dessutom ser vi bioaktuella filmen ”Bang och världshistorien” av Maj Wechselmann, en berättelse om Barbro ”Bang” Alving – Sveriges mest berömda krigskorrespondent genom tiderna. Journalistikforskaren Kristina Lundgren granskar filmen om kvinnan som började sin bana som alkoholiserad stockholmsrapportör men sedan kom att bli en förebild för senare generationers journalister.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista