1 av 2
Mammutjakt 10 000 B.C. Bild: Sandrews Metronome.
2 av 2
Legendariska Maffiamedlemen Pietro Aglieri grips av polisen i Palermo 1997. Foto: AP Photo/Alessandro Fucarini

Bland banditer och mammutar

Vetenskapsradion Historia i P1 den 16 juli 01.15, repris 20 juli 19.35
Repris från 13 mars 2008

Sommaren 1992 var het i Italien. I Palermo mördades en domare av maffian och på Sardinien kidnappades och knivskars ett litet barn av banditer. Historikern Maud Webster var på plats på Sardinien när den otäcka historien vecklades upp och idag är hon aktuell med en bok om banditernas historia. En berättelse om hämnd, heder och girighet, och om blodiga konflikter på Medelhavets öar.

– I dagens Europa finns inte många banditer kvar, säger hon, men kulturen som födde banditismen är fortfarande högst livskraftig på Korsika, Sardinien och Sicilien.

Vetenskapsradion Historia berättar historien om hur banditismen uppstod och porträtterar några av medelhavsöarnas mest färgstarka banditer. Vi benar också ut skillnaderna mellan maffian och banditerna.

– Maffia och banditism har inte mycket gemensamt, säger Maud Webster. Maffian är en medlemsorganisation, medan banditerna tar avstånd från samhället för att istället söka efter drömmen om frihet.

I Vetenskapsradion Historia granskar vi också filmen ”10 000 B.C.”. Naturhistoriska riksmuseets Lars Werdelin får sig ett gott skratt av filmen där ullhåriga mammutar och sabeltandade tigrar samsas med egyptiska pyramider och stenålderspinuppor.

– Det enda det här hade att göra med historisk verklighet var namnet 10 000 B.C., säger Lars Werdelin.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista