Vetenskapsradion Historia 2003-04-24

Kungen är en kvinna!

Frågan om kvinnliga monarker är pånytt aktuell med vår egen kronprinsessa Victoria. Idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen diskuterar hur den politiska debatten kring kvinnliga regenter sett ut i äldre tider.
Kronprinsessan Victoria kommer en dag att bli landets regent, något som inte stör många av oss nämnvärt. Åtminstone inte för det faktum att hon är kvinna. Men på 1600- och 1700-talet gick debattens vågor höga huruvida en kvinna kunde regera Sverige. Drottningarna Kristina och Ulrika Eleonora regerade under en tid då kvinnor av Gud, naturen och lagen var underställda mannen, men ändå kom de att bli regenter. Hur gick det till och vilka fördomar kämpade de kvinnliga regenterna emot? Vetenskapsradion Historia berättar historien om när kungen var en kvinna. Dessutom går vi på bio och ser filmen The Core, och diskuterar vad jordens inre spelat för roll i fantastiska sagor och visioner genom historien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".