Vetenskapsradion Historia 2003-05-29

Antisemitismens äldsta rötter

Rötterna till antisemitismen går tillbaka åtminstone till antiken. Religionsvetaren Magnus Zetterholm berättar om den första kristna antisemitismen. Dessutom uppmärksammar vi att den nya myndigheten Forum för Levande Historia drar igång den 1 juni.
Forum för Levande Historia har till upgift att sprida information om Förintelsen och att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Vetenskapsradion Historia besöker myndigheten för att ta reda på hur de skall gå tillväga. Dessutom söker vi antisemitismens äldsta rötter. Enligt religionsvetaren Magnus Zetterholm vid Lunds universitet uppstod under antiken en tidig kristen antisemitism, främst för att de tidiga kristna inte skulle komma att blandas samman med judarna som nyligen gjort uppror mot Romarriket. De kristnas hatkampanjer mot judarna var en överlevnadsstrategi under en tid då de kristna var rädda för att ses som ett hot mot Romarrikets säkerhet, och denna antisemitism har sedan fortsatt att odlas inom den kristna kyrkan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".