USA invaderar Grenada 1983.

När paradisön invaderades

Vetenskapsradion Historia i P1 den 23 oktober 13.20, repris 25 oktober 19.35 samt 29 oktober 01.15

Den 25 oktober 1983 invaderade en USA-ledd allians den lilla karibiska ön Grenada. På bara två dagar krossade USA allt motstånd på Grenada i en av det kalla krigets mest okända väpnade konflikter. Vetenskapsradion Historia besöker ön för att ta reda på vad som egentligen hände för 25 år sedan, och vad öborna minns av händelsen idag. 

– Vi har sopat mycket av minnet av invasionen under mattan och än idag är det känsligt att tala om det här, berättar grenadiern Elizabeth Forsythe

Orsakerna bakom invasionen är fortfarande outredda. Dåvarande amerikanske presidenten Ronald Reagan hävdade att man avsåg att skydda amerikanska studenter på Grenada och att man ville krossa den kommunistiska kupp som drabbat landet, men såväl FN som Sverige fördömde invasionen i hårda ordalag. 

– Det här är en motbjudande tragedi i stormaktens slagskugga, sa dåvarande kabinettsekreteraren Pierre Schori 

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också en ny bok som försöker förklara hur människan genom historien försökt skydda sig mot massmord.

Istället för att ta reda på varför historiens masslakter, som Förintelsen och folkmordet på armenier, inträffat ställer sig den amerikanske författaren och forskaren Daniel Chirot frågan varför massmord inte hänt oftare.  

– Människan är ingen ondskefull varelse utan har i alla tider och i alla kulturen försökt begränsa omfattningen av dödligt våld, säger Daniel Chirot. 

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista