Vetenskapsradion Historia 2003-06-12

Hur mår vraket?

Marinarkeologer håller denna sommar på med ett projekt som syftar till att kartlägga hur de svenska vraken mår och vad man kan göra för att rädda de som hotas av sportdykare och havserosion. Vetenskapsradion Historia följer med på expeditionen.
Vid Jutholmen utanför Dalarö i Stockholms skärgård ligger ett av alla de sjunkna skepp som är föremål för Sjöhistoriska museets övervakning. Jutholmsvraket, som ännu inte identifierats, är fortfarande, efter 300 år på botten, mycket välbevarat, men frågan är hur länge till det kommer att finnas kvar. Skeppet hotas av oförsiktiga sportdykare, men också av vädrets makter. Marinarkeologen Bert Westenberg dyker ner för att undersöka hur vraket mår. Dessutom sänds sista delen i serien om historiska brott, som denna vecka fördjupar sig i försäkringsbedrägeriernas skumma historia.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".