Den historiska papparollen

Vetenskapsradion Historia i P1 fredag den 26 december 07.03. Programmet är en repris från 3 november 2008.

Vad förväntades av en bra pappa på 1800-talet? Hur kramiga och gosiga var den tidens fäder gentemot sina barn och hur stort ansvar tog de för barnets uppfostran? Vetenskapsradion Historia träffar historikern Tomas Berglund vid Mittuniversitetet som forskat om 1800-talets syn på papparollen. 

– Det finns en schablonbild som säger att dåtidens pappor var despotiska patriarker eller frånvarande arbetsnarkomaner, men den bilden stämmer inte alls, säger han. 

I de tusentals brev som 1800-talspappor skrivit om sina barn tecknas en helt annan bild. Där framträder en mysig och kramgo pappa, som brydde sig om såväl det lilla barnets hälsa, som om det vuxna barnets karriärval. 

Vetenskapsradion Historia besöker också de folktomma kommunerna i nordöstra Frankrike. Det har gått 90 år sedan Första världskriget tog slut, men ännu står flera byar i området runt Verdun helt öde. Bomberna som föll under kriget dödade många, och de som överlevde flydde från sina hem och kom aldrig tillbaka. 

– De här byarna är fortfarande viktiga symboler för att detta aldrig skall få hända igen, säger Jean Laparra, borgmästare i ödebyn Bezonvaux. 

Programledare är Tobias Svanelid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".