Vetenskapsradion Historia 2003-08-14

Nordens Gibraltar

Sveaborg utanför Helsingfors i Finland var en gång en av Sveriges viktigaste försvarsanläggningar och Vetenskapsradion Historia besöker platsen för att ta reda på varför fästningen byggdes och hur livet där såg ut för 200 år sedan.
Nordens Gibraltar kallades den för, fästningen Sveaborg, som skulle skydda Sveriges östra rikshalva från ryska attacker. Vissa historiker menar också att Sveaborg skulle kunna användas för offensiva syften i händelse av ett svenskt krig mot Ryssland. Superfästningen Sveaborg kom dock att falla i ryska händer utan att fler än en handfull soldater dog. Fästningen kapitulerade för ett listigt propagandakrig och med Sveaborgs fall förlorades också Finland. Hur såg livet ut på Sveaborg och hur förändrades det efter att fästningen fallit i ryska händer? Stefan Nygård, historiker vid Helsingfors universitet, guidar oss runt på i det historiska Sveaborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".