Vikingamat på Birka

P1 torsdag 21 augusti kl 13.20
Till förrätt en färskost kryddad med bär. Varmrätt - helstekt lamm med en korngröt smaksatt med gröna ärtor. Efterrätt - en reducerad honung smaksatt med rostade hasselnötter och linfrön. Vetenskapsradion Historia bjuds på vikingatida mat, tillagad av matlagningsgillet Kompani Bastard, under arkeologidagen på Birka. Genom att analysera den kemiska sammansättningen i gamla vikingatida keramikskärvor kan arkeologen Sven Isaksson vid Stockholms universitet ta reda på vad vikingarna åt. Forskningen ger oss nya smakupplevelser och en större förståelse för vikingens matkultur, som i många fall var mycket rik och varierad. Dagens dietister skulle sannolikt vara imponerade av vikingarnas diet och kanske kan vikingamaten bli en ny trend på Sveriges finkrogar?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".