Vetenskapsradion Historia 2003-09-04

Gröna Lunds historia

Vetenskapsradion Historia bänkar sig i berg-och-dalbanan på Gröna Lund för att tala om nöjesfältets historia. Författaren Andreas Theve berättar om äldre tiders karuseller och åkattraktioner och varför nöjesfältet kom att bli en succé.
Gröna Lund öppnade sommaren 1883 på en liten tomt på Kungliga Djurgården i Stockholm. I 120 år har nöjesfältet underhållit stockholmarna och andra besökare och Vetenskapsradion Historia söker sig tillbaka till nöjesfältets barndom. Hur såg 1800-talets karuseller ut och vad var det som lockade folk till Grönan? Vad gjorde man i Kärlekstunneln på 1930-talet och hur roligt var Lustiga Huset förr i tiden? Andreas Theve forskar kring Görna Lunds historia och har nyligen utkommit med en bok om Gröna Lunds historia tillsammans med två medförfattare och berättar om hur nöjesfältet förändrats genom historien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".