Vetenskapsradion Historia 2003-09-11

Den försvunna borgen

En av medeltidens mäktigaste borgar håller nu på att grävas ut av arkeologer. Mycket lite återstår av själva tornet, men utgrävningarna i Fållnäs på Södertörn har ändå gett oss en helt ny bild av medeltidens sätesgårdar. Vetenskapsradion Historia besöker utgrävningsplatsen och tar reda på hur Fållnäs såg ut för 800 år sedan. Dessutom besöker vi Idrottsparken i Norrköping som hundraårsjubilerar i år.
Den förste kände ägaren av Fållnäs var den högadlige riddaren Magnus Johansson Ängel. 1291 satt denne riddare bevisligen som herre över Fållnäs, en plats som på den tiden var en av Sveriges mest befästa. Arkeologer gräver nu ut området där det mäktiga försvarstornet stått, liksom andra platser i närheten och fram växer bilden av Fållnäs som ett unikt och spännande maktcentrum i Mellansverige. Arkeologen Michael Olausson berättar i programmet om vad man hittills hittat under utgrävningarna. Dessutom besöker vi Idrottsparken i Norrköping som i år firar sitt hundraårsjubileum. Idrottshistorikern Nils-Olof Zethrin berättar historien om Idrottsparken, som rymmer både cirkuskonster, backhoppning, illegal tippning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".