Vetenskapsradion Historia 2003-09-18

1800-talets Mälarbana

Ångfartyget Mariefred har stävat fram på Mälaren i hundra år och Vetenskapsradion Historia bokar plats på fartyget för att berätta om ångbåtarnas historia på Mälaren. Dessutom inleds en serie om antika rekord där alla med smak för antikens värld får veta vad som var störst, vackrast och bäst för 2 000 år sedan.
Ångfartyget Mariefred är den enda överlevande mälarångaren och har trotsat tidens tand i exakt hundra år. Vetenskapsradion Historia följer med på Mariefreds sista resa för säsongen och berättar om ångbåtarnas historia på Mälaren. Det handlar om samtalen i damsalongen och öldrickandet och stöket i andraklassresenärernas försalong. Om maskinistens och eldarens arbete och om hur det är att vara ångbåtskapten idag. Om vilken funktion ångbåtarna hade 100 år innan Mälarbanan färdigställts. Dessutom inleds en ny serie i programmet. Det skall handla om antika rekord och i det första avsnittet berättar arkeologerna Allan och Cecilia Klynne bland annat om Roms snuskigaste kajsare, antikens värsta orgie och dyraste tomtköp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".