Vetenskapsradion Historia 2003-09-25

Jakten på de försvunna vraken

I den smala zonen mellan land och hav letar strandarkeologen Andréas Olsson efter spåren av vikingatidens och medeltidens fartyg. Vetenskapsradion Historia följer med till en av platserna där man trott sig hittat ett av de sällsynta skeppsresterna.
I mellanrummet mellan land och hav ligger stranden och trots att många spännande fornfynd hittas i just denna zon så saknas kompetenta forskare som kan undersöka området. Andréas Olsson är arkeolog vid Göteborgs universitet som gärna kallar sig strandarkeolog och under en tid har han arbetat i ett projekt som syftar till att hitta spår av vikingatidens och medeltidens båtkulturer. Vetenskapsradion Historia följer med honom till Åkersberga norr om Stockholm där man nyligen hittat resterna av ett skepp som man hoppades vara från vikingatiden och utifrån dessa vrakdelar diskuterar man vad strandarkeologin kan ge oss för svar i framtiden. Dessutom sänds del två i serien om antikens rekord. Denna vecka berättar arkeologerna Allan och Cecilia Klynne om de rekord som kopplats samman med antikens krig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".