Vetenskapsradion Historia 2003-10-09

Säl på menyn

Stenålderskosten är idag högsta mode, men vad vet forskarna egentligen om vad stenåldersmänniskorna åt? Vetenskapsradion Historia träffar arkeologen Gunilla Eriksson som forskar på stenåldersmaten. Dessutom fortsätter serien om antika rekord, som denna vecka bland annat utser antikens fegaste olympier.
Stenålderskosten skall, enligt ett sommarnummer av Aftonbladet, bestå av mycket kött, fisk och skaldjur, blandat med lite frukt och grönt. Men är detta verkligen sant? Arkeologen Gunilla Eriksson vid Stockholms universitet analyserar skelett ifrån stenåldersmänniskor som levt bland annat på Gotland och i Lettland och har tagit reda på vad dessa människor egentligen åt. Den bild som framträder skiljer sig rätt markant från stenåldersdietisternas rekommendationer. På Gotland var det till exempel nästan alltid säl på menyn. Vår serie om antikens rekord fortsätter denna vecka. Nu handlar det bland annat om det tråkigaste gladiatorspelet i Rom, den fegaste olympiern och den bästa längdhopparen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista