Jakten på Arons berg

På toppen av Arons berg i Jordanien har ett svensk-finskt arkeologteam gjort häpnadsväckande fynd. Vetenskapsradion Historias Tobias Svanelid bestiger Arons berg på jakt efter det mytomspunna Arons hus, en kyrka dedikerad till den gammaltestamentliga profeten Aron, Moses storebror. Platsen omnämns i ett antal nyfunna papyrusrullar, vilket ledde arkeologerna att gräva på bergstoppen.

– Det är fantastiskt att vi lyckats lokalisera Arons hus, berättar Richard Holmgren, en av arkeologerna som deltagit i utgrävningen, och som guidar runt i den bysantinska kyrkan.

Arkeologerna har inte bara lokaliserat själva kyrkan, utan också hittat ett relikskrin med inskriptionen Aron, vilket visar att man hittat just den plats dit pilgrimer i snart tvåtusen år vallfärdat, för att få vara nära profeten Arons kvarlevor.

– Det här fyndet bekräftar inte nödvändigtvis att Aron faktiskt har existerat, men det visar tydligt att människor länge förknippat denna plats med just Aron, och att den tidiga kristna kyrkan officiellt bestämt att här skulle uppföras ett kloster och en kyrka till hans ära, berättar Richard Holmgren.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista