1 av 2
Jakob de la Gardie
2 av 2
Hinke Bergegren

Sveriges man i Moskva

För 400 år sedan lyckades en svensk fältherre med något som otalet andra fältherrar efter honom skulle misslyckas med – att erövra Moskva. Vetenskapsradion Historia berättar historien om Jakob de la Gardie och hans marsch mot den ryska huvudstaden 1610, under en tid då Ryssland var sönderslitet av inbördeskrig och Sverige hoppades få kontroll över den värdefulla ryska pälshandeln. Försvarshistorikern Lars Ericsson Wolke menar att erövringen var en stor bedrift, men att den egentligen inte fick någon betydelse på längre sikt, varför händelsen försvunnit ur historieböckerna.

- de la Gardie höll Moskva i ett par månader, men hade aldrig kunnat behålla Moskva under någon längre tid, säger han.

Han resonerar också kring Moskvas roll som en gäckande fixpunkt för senare fältherrar som Karl XII, Napoleon och Hitler.

Dessutom inleds denna vecka en serie om sexualpolitikens historia. Lena Lennerhed, professor i idéhistoria och ordförande i RFSU berättar i det första avsnittet om den långa kampen för preventivmedel – från agitatorn Hinke Bergegrens förbjudna kamptal för exakt 100 år sean, till det första godkända preventivmedlet Enovid, som började användas för exakt femtio år sedan.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista