Genen som tog oss ur Afrika

Torsdag 26 februari 13.20

Hur kom det sig att våra förfäder plötsligt utvandrade från Afrika för omkring 50 000 år sedan? Vetenskapsradion Historia letar efter orsakerna bakom människans första massutvandring.

Dessutom botaniserar vi vidare i Historiska museets arkiv, denna vecka i bronsålderssamlingarna...

Varför utvandrade våra förfäder från Afrika? Världens antropologer söker nu febrilt efter svaret på den här frågan och Richard Klein vid Stanforduniversitetet i USA tror sig vara lösningen på gåtan på spåret.

Kanske berodde utvandringen för 50 000 år sedan på en mutation i en av våra gener, som plötsligt gjorde oss bättre rustade för att konkurrera ut våra kusiner neanderthalarna.

Richard Klein menar att mutationen bör ha skett i någon gen som styr vår språkliga förmåga och att detta i sin tur ledde till en konkurrensfördel gentemot våra kusiner neanderthalarna.

I del fyra i vår serie om Historiska museets dolda föremål handlar det om kvinnostatyetter och halsringar från bronsåldern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".