Den blodälskande guden i mossen

I alla tider har människan gäckats av våtmarker, träsk och mossar. Forntidens människor försökte blidka de varelser som påstods ha dessa ogästvänliga platser som sitt hem. Skedemosse på Öland är Sveriges fyndrikaste mosse och i fokus för en aktuell avhandling av arkeologen Anne Monikander.

- Jag försöker förstå varför människor i äldre tider offrat såväl vapen som djur och människor i mossarna, och hur dessa offer kan ha gått till.

Kanske hade den svenska hedniska offerkulten kopplingar till berättelsen om nornorna – framtidsseende spådamer som levde vid brunnen vid världsträdets rötter. Anne Monikander menar att mossoffren hade karaktären av fruktbarhetsriter, och att många av de barn som lades i mossen kanske skall ses i ett sådant perspektiv.

- Barnoffren är obehagliga sett med våra ögon, men kanske var det mer självklart för forntidens människor att återbörda ett barn till den plats där man kanske trodde att de kom ifrån.

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också myntexperten Brita Malmers forskning, som efter decennier nu är färdigställd i ett standardverk om de svenska vikingatida mynten.

- Det är ett mysterium hur man i Sigtuna börjar prägla mynt år 995, för att sedan plötsligt upphöra med detta 35 år senare, berättar Brita Malmer.

Genom att rita upp väldiga släkttavelliknande system för hur olika Sigtunamynt har präglats kan Brita Malmer bevisa att många influsenser kom ifrån England och Danmark, och att de svenska myntmästarna hade täta kontakter med Lund.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista