Vasaloppet 80 år

På söndag 7 mars går det åttionde Vasaloppet av stapel. 16 000 skidlöpare gör sig nu redo att avverka de 90 kilometerna mellan Sälen och Mora, en sträcka som sägs ha historiska anor från Gustav Eriksson Vasas tid. Men vad är myt och sanning i Vasaloppets historia?

Skidhistorikern Anders Romson och historieprofessorn Lars-Olov Larsson reder ut vad som är myt och sanning i Vasaloppets historia.

Det handlar om hur det gick till när det första Vasaloppet gick av stapeln år 1922 - vilken valla som gällde då och hur skidutrustningen fungerade. Det handlar om Gustav Vasas påstådda skidlöpning mellan Mora och Sälen på flykt undan danska trupper och om det finns någon historisk sanningshalt i denna berättelse.

Serien om de dolda föremålen på Historiska museet i Stockholm avslutas genom att förste antikvarie Göran Tegnér guidar oss runt i samlingarna av medeltida kyrkokonst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".