Danmarks mörka ockupationstid

Torsdag 11 mars kl 13.20

Danmark under den Nazityska ockupationen var ett enat land som gjorde tyst men aktivt motstånd mot ockupationsmakten. Detta är åtminstone den officiella bilden som fortfarande är förhärskande i den danska självbilden. Men ny dansk forskning visar en mer komplicerad bild av Danmark under ockupationen.

Dessutom inleder vi en ny serie om våra mest folkkära historiska litterära hjältar. Först ut är vikingen Röde Orm.

Danska historiker har de senaste åren kommit fram till en ny bild av det danska folket under den Nazityska ockupationen. Många danskar arbetade frivilligt i tyska fabriker och många danskar stred också som frivilliga soldater på Tysklands sida i kriget. Dessutom föddes många ”tyskbarn” i Danmark, som liksom de andra grupperna, ofta lidit mycket illa efter ockupationsåren.

Vetenskapsradion Historia talar med danska historiker om den nya och komplicerade bilden av Danmark och hur landet förhåller sig till denna historia idag.

Dessutom inleder vi en ny serie om historiska litterära hjältar. Historieprofessorn Dick Harrison berättar i det första avsnittet om vikingen Röde Orm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista