Harry Järv i Framom främsta linjen

Historia genom Hollywoods ögon

Torsdag 1 april 13.20

Gladiator, JFK, Rädda menige Ryan och Master and Commander är alla aktuella exempel på den historiska filmexplosionen i Hollywood. Men hur tänker Hollywoods filmskapare när de gör film om historia?

Vetenskapsradion Historia försöker svara på denna fråga och går dessutom på bio för att analysera den bioaktuella finska filmen Framom främsta linjen.

Filmvetaren Mats Jönsson vid Lunds universitet har i en nyutkommen avhandling analyserat Hollywoods historiska filmproduktioner. Hans huvudtanke är att filmerna säger mer om den tid då de skapats än om den tid de avser skildra. Trots detta brukar svenska journalister och historiker kritisera filmerna med precis motsatta argument.

Filmen Framom främsta linjen, om den finlandssvenske soldaten Harry Järvs öden och äventyr under det finska fortsättningskriget under andra världskriget har premiär i veckan. Vetenskapsradion Historia tar med försvarshistorikern Thomas Roth vid Armémuseum för att granska filmens historiska kvalitéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".