Stonehenge Foto: Anne Bachmann

Stonehenges akustik

Torsdag 8 april 13.20

Hur viktigt var sång och musik för stenåldersmänniskorna som byggde Stonehenge? Arkeologen Aaron Watson vid universitetet i Reading menar att det gigantiska stenmonumentet i södra England har unika akustiska egenskaper som kan avslöja vad Stonehenge användes till.

Vetenskapsradion Historia går också på bio för att granska den historiska sanningshalten i aktuella The Passion of the Crist.

Stenåldersmonumentet Stonehenge på Salisbury Plains i södra England byggdes för omkring 4 500 år sedan. Mycket tyder på att monumentet användes för astronomiska observationer, men exakt hur ceremonierna vid Stonehenge kan ha gått till är fortfarande okänt.

Arkeologen Aaron Watson vid universitetet i Reading menar att monumentets akustiska kvalitéer kan ge oss en aning om hur Stonehenge användes för 4 500 år sedan. Vetenskapsradion Historia bevakar ett av hans akustiska experiment vid Englands främsta stenålderssymbol.

Dessutom går vi och ser den bioaktuella filmen The Passion of the Crist tillsammans med religionsvetaren Tord Fornberg vid Uppsala universitet för att granska den omdebatterade filmens historiska sanningshalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".