James Bond porträtteras i veckans Vetenskapsradion Historia

Evas sju döttrar

Torsdag 22 april 13.20

Vilken av Evas sju istida döttrar är du släkt med? Genetikprofessorn Bryan Sykes vid universitetet i Oxford menar att han kan avgöra vilken av sju kvinnor som varje nu levande europé härstammar ifrån genom att undersöka den personens mitokondrie-DNA. Upptäckten har satt igång en storindustri där Bryan Sykes själv är en av företagsledarna.

I programmet också om James Bond, den siste av våra fem historiska litterära kändisar som porträtteras av historieprofessor Dick Harrison.

Företaget Oxford Ancestors erbjuder, mot en avgift på omkring 150 pund, sina kunder att få reda på vilken av de sju kvinnor som levde under den senaste istiden som man är släkt med. Redan idag har man tusentals kunder och Vetenskapsradion Historia försöker förstå vad detta intresse kan bottna i.

Dessutom sätter vi strålkastaren på vår tids motsvarighet till medeltidens drakdödare - James Bond. Han blir den siste historiska litterära kändis som porträtteras av Dick Harrison.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista