Prisad planta. Och kritiserad.

Vardagsrummet 1968

Torsdag 29 april 13.20

Hur såg det svenska vardagsrummet ut 1968? Nordiska Muséet gör nu ett upprop för att ta reda på hur vi resonerade när vi inredde vårt vardagsrum under revolutionsåren och Vetenskapsradion Historia frågar sig vad för historia man kan utläsa ur den tidens möbler.

Vidare ser vi hur det går för tobaksplantorna på Swedish Match och diskuterar historien om svensk tobakodling med anledning av en ny bok.

Chefen för Antikvariska avdelningen Lena Palmquist på Nordiska Muséet berättar i veckans Vetenskapsradion Historia om hur man försöker ta reda på hur folk tänkte runt om i Sverige när de 1968 ville inreda sitt vardagsrum.

Samtidshistorikern Håkan Blomqvist berättar vad 68-årens inredningstrend kan säga oss om den ideologiska och politiska utvecklingen som då förändrade vårt land.

Vill du ta kontakt med Nordiska Muséet och berätta om hur ditt vardagsrum såg ut 1968, gå in på www.nordiskamuseet.se så får du veta mer om projektet.

I Vetenskapsradion Historia denna vecka diskuterar vi också historien om den svenska tobaksodlingen med anledning av den nya boken ”PRISAD PLANTA- om tobaksodling i Sverige 1724-1964”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista