Simon Sebag Montefiore är författare till den nya biografin om Stalin. (Norstedts)

Stalins porträtt

Torsdag 23 september 13.20

Den hittills mest heltäckande bilden av Josef Stalin tecknas i den aktuella biografin ”Stalin - den röde tsaren och hans hov”. Vetenskapsradion Historia träffar författaren Simon Sebag Montefiore och frågar sig vem den ökände ryske ledaren egentligen var.

Josef Stalin hade ett passionerat kärleksliv, var Sovjetunionens Steven Spielberg och en boa constrictor gentemot sina närmaste vänner. Detta porträtt tecknar författaren och historikern Simon Sebag Montifiore i den aktuella biografin över den ryske ledaren.

I boken möter vi också personerna runt Stalin, den sadistiske Berija och den fåfänge Molotov och författaren diskuterar likheterna mellan dagens ryske ledare och Stalin.

Dessutom sänds fjärde delen i serien om världshistoriens viktigaste fältslag. Denna vecka rider vi med husarerna vid Sevastopol under Krimkriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".