Mary Palevsky leder forskningsprojetet i Las Vegas.

Manhattanprojektets vittnen

Torsdag 21 oktober 13.20

Vid universitetet i Nevada i Las Vegas inleds just nu ett projekt som syftar till att samla in vittnesuppgifter ifrån hundratals människor som levde eller arbetade i närheten av den plats där USA genomförde sina provsprängningar. Vetenskapsradion Historia besöker Las Vegas och träffar forskningsledaren Mary Palevsky och flera av de överlevande vittnena.

Elmer Picket och Michelle Thomas var båda så kallade ”downwinders”. De levde i staden St George i Utah, dit radioaktivt nedfall blåste ifrån provsprängningsomrdået i Nevada. Dessa vittnen, liksom Kern Bulloch, fårfarmare från Cedar City, Utah, intervjuas i veckans program tillsammans med forskningsledaren Mary Palevsky, som förklarar att forskningsintervjuer med vittnen till Manhattanprojektet kan få stor vetenskaplig betydelse i framtiden.

Dessutom lagas den tredje rätten i vår serie om 1600-talsmat. Bitta Cruus citronkaka är som en blandning mellan kladdkaka och sockerkaka...

Citronkaka

Rivebröd

Smör

Citroner

Socker

Grädde

Beredning: Riv det gula av citronerna. Blanda det med rivebröd, grädde och socker, låt stå och svälla. Droppa i lite citronsaft. När det svällt klart tunna ut blandningen med mer grädde. Häll i smord form och låt grädda tills den stannat. Mot slutet hälls strösocker över. Låt det få en gyllenbrun färg. Vänd upp kakan och garnera med sockrade citronskivor eller kanderade citroner. Ett halvtorrt vitt vin passar bra till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista